Ga voor meer daglicht in huis naar nieuws overzicht

17 Oktober 2018

1. Verf je kamer in een lichte kleur

Daglicht is altijd een natuurlijk element geweest in het moderne interieur. Maar vandaag is de trend voor daglicht sterker dan ooit. De kleur van de muren en de vloer is heel bepalend voor de hoeveelheid licht die je krijgt. De interieurtrend van het ‘maximalisme’ bijvoorbeeld met veel patronen en intense kleuren op de muren of meubels, dimt het natuurlijke licht in een kamer. Ga dus voor een lichte kleur op je muur en kies voor lichte raamdecoraties in plaats van zware, donkere gordijnen.

2. Investeer in een dakkapel of dakraam

Veel mensen vinden de juiste inval van daglicht het belangrijkst in de keuken en eetruimte. In de slaapkamer en badkamer hechten we hier minder belang aan. Maar wist je dat zonlicht helpt om zachtjes te ontwaken én ons humeur positief beïnvloedt. Ligt je slaapkamer of werkplek op zolder, investeer hier dan in een dakkapel of een dakraam. De witte afwerking van de dakkapel zorgt daarnaast voor een licht interieur.

3. Laat het licht binnen stromen

Daglicht heeft een natuurlijke richting: van buiten naar binnen. Vrij logisch. Zorg er dus voor dat het licht ook écht naar binnen kan stromen. Staan er stuiken of bomen voor een raam die de natuurlijke lichtinval belemmeren, snoei deze dan. Maak je vensterbanken vrij en ruim vaasjes en kadertjes op. Plaats bij voorkeur geen meubels voor een raam.

4. Reflecteer het licht

Een grote spiegel op de juiste plek weerkaatst het licht. Plaats de spiegel naast een raam zodat het daglicht gereflecteerd wordt in de ruimte. Resultaat? Deze ruimte lijkt groter en lichter.

5. Maak een lichtplan

Je goed voelen? Dat lukt het best in een huis waarin het daglicht goed naar binnen kan dringen. Als de zon ondergaat zit je natuurlijk met een donker huis. Schenk daarom ook voldoende aandacht aan directe verlichting om goed te kunnen koken of werken, maar evengoed aan indirecte sfeerverlichting. Maak een lichtplan van een ruimte, en bepaal waar je basisverlichting (ruimte verlichten met zo min mogelijk schaduw), praktische verlichting (bijvoorbeeld lamp boven eettafel) of sfeerverlichting plaatst (bijvoorbeeld accentverlichting op kunstwerk).

Ben je nog op zoek naar een nieuwe thuis? De zoektocht naar jouw droomhuis start hier!

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons