Tips bij de aankoop van een woning naar nieuws overzicht

16 Augustus 2018

1 Bepaal je budget

Wil je weten wat je financiële mogelijkheden zijn, dan is het interessant om je oor te luisteren te gaan leggen bij verschillende banken. Informeer er naar de leningsvoorwaarden en de rentevoeten. Op die manier kan je je leencapaciteit gaan bepalen. Bepaal een realistisch budget zonder dat je onnodig zware hypotheeklasten moet dragen. Op die manier kan je gericht naar jouw ideale woning gaan zoeken.

2 Waar wil je wonen?

Je kan nog zo verliefd zijn op een woning, als de locatie of de buurt niet meevalt, dan kan je je dit al snel gaan beklagen. Wonen in een fijne buurt met verschillende facaliteiten binnen handbereik, maken het leven een pak aangenamer. Ook de aanwezige infrastructuur en buurtbewoners hebben een invloed op de sfeer in de omgeving. Ga dus zeker op verkenning en wees je bewust van eventueel storende elementen.

3 Aan welke vereisten moet je toekomstige woning voldoen?

Om woningen goed met elkaar te kunnen vergelijken én uiteindelijk jouw ideale woning te vinden, is het belangrijk dat je je woonwensen goed in kaart brengt. Maak daarom vooraf een lijstje met al jouw woonwensen. De belangrijkste plaats je bovenaan. De minst belangrijke onderaan.

4 Nieuwbouw of renovatie?

Ga je voor een huis dat instapklaar is en waar je (bijna) niets meer aan hoeft te doen, of vind je het niet erg om de handen uit de mouwen te (laten) steken? Kiezen voor een bestaande woning heeft als grote voordeel dat je de investering kunt spreiden in de tijd. Toch kan je er beter rekening mee houden dat er ook nog onvoorziene kosten kunnen opduiken.5 Neem meerdere huizen onder de loep

Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Dan is het niet slecht om meerdere woningen te bezichtigen. Op die manier kan je beter vergelijken. Lijst zowel de positieve punten als de negatieve kantjes op en laat je niet leiden door je emoties. Let op de ligging, de oriëntatie, de staat van de woning en de vergunningen. Een woning op het oog? Aarzel niet om deze voor een tweede keer te gaan bekijken. Neem gerust je tijd om alles tot in de details te bekijken.

6 Onafhankelijk advies

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening ga je maar beter doordacht te werk. Besluit daarom niet halsoverkop met de eerste de beste bank in zee te gaan. Vraag raad aan een onafhankelijke hypotheekbemiddelaar die jou meer inzicht verschaft in het aanbod van de verschillende banken.7 Vermijd dure verzekeringen

Het gebeurt vaak dat de bank waarbij je je hypothecaire lening afsluit, je vraagt om allerhande gekoppelde verzekeringen af te sluiten. Hoor eens bij verschillende verzekeringsmakelaars rond om ook andere voorstellen in overweging te kunnen nemen.

8 Check premies

Misschien heb je wel recht op bepaalde premies van je gemeente, provincie of federale overheid. Op premiezoeker.be krijg je een overzicht van de premies waar je eventueel aanspraak op kunt maken.

9 Vlekkeloze verhuis

Je hebt je droomhuis gevonden en gekocht? Dan wil je er waarschijnlijk zo snel mogelijk intrekken. In onze vorige blog vertellen we hoe je dit het beste aanpakt.

Meer weten over de aankoop van een nieuwe woning?
Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op T 011 30 50 50.

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons