VOOR & NA: indrukwekkende renovatie naar nieuws overzicht

15 Juli 2019

Het huis van Sien werd in een recordtijd verkocht waardoor ze — sneller dan verwacht — naar een nieuwe woning op zoek moest. Via Immo Groep 5 vond ze een bescheiden rijhuis in de Bosstraat in Hasselt. Hoewel het niet meteen haar droompand was, zag Sien wel het potentieel van dit huis.

Sien: “De inrichting en het interieur waren sterk gedateerd en de ruimtes donker en gesloten. Maar als architecte kon ik hier makkelijk doorkijken. Na een eerste bezichtiging ging het snel. Ik maakte een plan van aanpak, de nodige tekeningen en de briefing voor de aannemers.”

Spectaculaire voor & na
Het huis kreeg nieuwe ramen, een nieuw dak en een overdekt terras. Alleen de voorgevel werd behouden. Binnen werd de woning volledig gestript, zodat Sien met een leeg canvas kon starten. In drie maanden tijd toverde ze het oude rijhuis om tot een moderne en lichtrijke woning.

“Hoe lelijker het huis vanbinnen, hoe makkelijker je van nul kan starten”, lacht Sien. “Zo kan je zonder hartpijn verbouwen en dingen afbreken. Vaak worden er in oudere woning bepaalde ruimtes gerenoveerd en zit deze kost meegerekend in de vraagprijs. Een goede basisstructuur is het belangrijkste, de rest kan je volledig naar eigen smaak inrichten. Wij kozen voor een strak design en open ruimtes. Verder werkten we vooral met inbouwkasten. Rijhuizen zijn vaak niet breed dus die moet je niet volproppen met grote meubels.”

Kostenplaatje
Wie een oude woning koopt en die wil opknappen moet bovenop de aankoopprijs het nodige budget voorzien. Voordeel is wel dat je bij een renovatie die kosten kunt spreiden. Als het huis in de huidige staat nog bewoonbaar is, dan hoef je niet alles in een keer op te frissen.
Sien: “Het is belangrijk dat je een realistisch beeld hebt van het totale kostenplaatje voordat je start. Wij konden deze woning aankopen voor
220 000 euro en trokken een renovatiebudget uit van nog eens ongeveer
200 000 euro. Een extra tip? Laat je in de zoektocht naar een geschikt pand bijstaan door een architect. Zo weet je meteen wat wel en niet mogelijk is."

Hou er bij een renovatie tot slot ook rekening mee dat niet altijd alles volgens plan verloopt.
Sien: ”Zo werden onze ramen in een verkeerde kleur geleverd en zaten we 12 weken zonder achtergevel en dit terwijl we er al in woonden. Om maar aan te tonen dat je soms inventief en creatief moet omgaan met je renovatie.”

Ben je zelf op zoek naar het ultieme pand om te renoveren? Maak vandaag alvast een afspraak met Immo Groep 5.

Bron: Architecte Sien Huygen, www.2nd-skin.be, M 0495 46 36 66

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons